Vad kostar det att ha katt?

Hur mycket det kostar att ha en katt varierar. Många gånger kan det bero på vilka tillbehör man väljer att köpa till katten. Ju mer man köper, desto dyrare blir det generellt sett.

Kattens inköpspris

När man köper en katt kan priset för själva inköpet variera. En bondkatt kan man finna på annons för ett par hundra kronor eller rent av gratis eftersom de ofta är i form av oönskade kattungar. En renrasig katt kan däremot kosta flera tusen kronor. Det är inte ovanligt att se en renrasig katt för upp emot 10 000 kronor på marknaden, och för de allra flesta är det ett stort belopp att betala. Men som kattägare måste man tänka på att det inte bara är själva köpet av katten som kostar pengar.

Tillbehören kostar

När man skaffar en katt bör man också komma ihåg att tillbehören kostar en hel del pengar. Man kan välja att köpa dyra tillbehör eller lite billigare varianter. Ibland kan det faktiskt vara värt att lägga till de där extra kronorna och köpa något som faktiskt är bra och som kommer att användas istället för att vara snål. De dyraste tillbehören är i regel kattlådan, kattsängar och klösträd. Just när det gäller de här sakerna är det ofta bättre att satsa på kvalitet. Dock finns det högkvalitativa tillbehör för en mindre summa. Man måste till exempel tänka på att kattlådan ofta måste bytas ut efter ett tag för att den ska fortsätta vara fräsch. Klösträd slits snabbt ner och en kattsäng kan bli hårig eller utsliten.

Löpande kostnader förknippade med att ha katt

Det är dock inte bara tillbehör och inköp som kostar en slant. Man måste också se till de löpande kostnaderna som tillkommer. När det gäller de här kostnaderna rör det sig framför allt om kattsand, foder och kattgodis. Hur mycket de här kostnaderna ligger på varje månad kan variera beroende på om man väljer billigare eller dyrare produkter. Vad man väljer är förstås upp till en själv, vad katten gillar och den egna ekonomin. När det gäller foder är det dock ofta klokt att välja lite dyrare varianter. Katten blir ofta mättare, den äter mindre och dessutom håller sig katten ofta friskare med ett bra foder.