Åldersrelaterade sjukdomar hos katter – symptom och behandling

Precis som vi människor förändras katter med åren, och det är vanligt att de drabbas av åldersrelaterade besvär. Katter är skickliga på att dölja smärta och sjukdom, vilket gör det extra viktigt för oss kattägare att vara uppmärksamma. Den här artikeln handlar om de vanligaste åldersrelaterade sjukdomarna hos katter, hur du känner igen dem och vad du kan göra för att hjälpa din åldrande vän. Vi går igenom allt från tidiga tecken på åldrande till specifika sjukdomar och behandlingsalternativ, samt vikten av regelbundna veterinärbesök.

Tidiga tecken på åldrande och vikten av veterinärbesök

Även om katter ofta räknas som “äldre” från ungefär 11 års ålder, kan de första tecknen på åldrande börja visa sig redan vid 7 års ålder. Åldrandet är en naturlig process, men det innebär också en ökad risk för sjukdomar. Enligt veterinärmedicinska studier uppvisar en stor andel äldre katter någon form av åldersrelaterat problem. Det kan vara allt från mattare päls och minskad aptit till att katten blir mindre rörlig eller ändrar sitt beteende. Ju tidigare vi upptäcker dessa förändringar, desto bättre kan vi hjälpa våra katter. Regelbundna veterinärbesök är därför mycket viktiga. Från ungefär 8 års ålder är det bra med en årlig hälsokontroll, och ännu oftare för de riktigt gamla katterna. En veterinär kan upptäcka sjukdomar tidigt, innan de orsakar större problem. Vid en sådan kontroll görs en allmän undersökning, och veterinären kan också ta olika prover, till exempel blodprov för att kontrollera njurar, lever, blodsocker och sköldkörtel. Urinprov kan tas för att undersöka njurfunktionen och urinvägarna, och blodtrycksmätning kan göras för att upptäcka högt blodtryck. Enligt SVERAK är det också viktigt att undersöka tänder och mun för att se om det finns tandsten eller inflammationer. Slutligen undersöks leder och muskler för att hitta tecken på artros.

Vanliga åldersrelaterade sjukdomar

Det finns många sjukdomar som är vanligare hos äldre katter. Här följer en genomgång av några av de vanligaste.

Problem med rörelseapparaten – Artros

Precis som för oss människor kan leder och muskler börja krångla när katten blir äldre. Artros, som innebär att ledbrosket bryts ner, är väldigt vanligt hos äldre katter. En studie publicerad i Frontiers in Veterinary Science visade att hela 59% av de undersökta katterna över sju år hade tecken på ortopediska problem vid undersökning. Det är dock viktigt att veta att katter sällan visar hälta. Istället kan tecken på artros vara att katten sover mer, rör sig mindre och kanske inte längre hoppar upp på sina favoritplatser. Den kanske drar sig undan eller blir lite irriterad när du klappar den på vissa ställen, vilket kan bero på smärta. Även om det inte finns något botemedel mot artros, finns det mycket vi kan göra för att lindra smärtan och göra livet lättare för katten. Det kan handla om smärtlindrande och antiinflammatoriska mediciner, men också om kosttillskott som glukosamin och kondroitin, som kan stödja ledernas funktion, vilket SVERAK nämner. Mjuka liggplatser och ramper upp till favoritplatserna kan också göra stor skillnad.

Sjukdomar i inre organ

Flera av kattens inre organ kan påverkas av åldrandet.

Kronisk njursjukdom

Kronisk njursjukdom är tyvärr en vanlig och allvarlig åkomma hos äldre katter. Ofta märks det inte förrän njurarna har förlorat en stor del av sin funktion. Tidiga tecken kan vara att katten dricker och kissar mer än vanligt, men det kan vara svårt att upptäcka, enligt Royal Canin. Senare kan katten tappa aptiten och gå ner i vikt. Behandlingen går ut på att stötta njurarnas funktion. Det kan handla om specialfoder, vätskebehandling och mediciner för att till exempel sänka blodtrycket. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre kan man bromsa förloppet.

Diabetes

Diabetes, och då framförallt typ 2-diabetes, blir allt vanligare hos katter, och risken ökar med åldern, speciellt om katten är överviktig. Precis som vid njursjukdom kan katten börja dricka och kissa mer. Aptiten kan öka i början, men sedan minska, vilket leder till viktnedgång. Behandlingen går ut på att få blodsockret under kontroll. Ofta behövs insulininjektioner, men också ett speciellt dietfoder och regelbundna mattider.

Hypertyreos (Giftstruma)

Hypertyreos, eller giftstruma, innebär att sköldkörteln producerar för mycket hormon och är vanligast hos äldre katter. Katten kan gå ner i vikt trots att den äter bra, och den kan bli orolig, kräkas och vara mer aktiv än vanligt. Det finns flera olika behandlingar, bland annat mediciner i tablettform, operation eller behandling med radioaktivt jod, vilket bekräftas av information från Vi i Villa.

Tandproblem

Tandproblem är vanliga hos alla katter, men risken ökar med åldern. Tandlossning (parodontit) beror oftast på att tandsten inte tas bort. Det leder till inflammation i tandköttet och så småningom lossnar tänderna. Dålig andedräkt är ett tydligt tecken, men katten kan också få svårt att äta och bli irriterad i tandköttet. Det bästa sättet att förebygga detta är genom regelbunden tandborstning. Om tandlossningen har gått långt kan veterinären behöva dra ut tänder och göra rent ordentligt.

Kognitiv dysfunktion (Demens)

Precis som vi människor kan katter drabbas av demens, eller kognitiv dysfunktion, vilket bekräftas av Veterinärbutiken. Det påverkar hjärnan och kan göra katten förvirrad och förändra dess beteende. En dement katt kan verka desorienterad, även i sitt eget hem. Den kan glömma bort var kattlådan är och kissa eller bajsa på fel ställe, ändra sina sovvanor och jama mer, särskilt på natten. Katten kan också bli mindre intresserad av att umgås, eller tvärtom bli mer klängig, och sluta putsa sig ordentligt. Det finns inget botemedel, men det finns mycket vi kan göra för att underlätta. Det är viktigt att skapa en trygg och förutsägbar miljö med fasta rutiner. Se till att mat, vatten och kattlåda är lätta att hitta. Ge katten kärlek och uppmärksamhet, men låt den också vara ifred om den vill. Använd ramper om katten har svårt att ta sig fram. Stimulera katten med lugna lekar och aktiviteter. En nattlampa kan vara bra om katten ser dåligt i mörker, enligt information från WebMD. Även om demens inte alltid kan förebyggas, är det bra att hålla katten aktiv, både fysiskt och mentalt, hela livet. En kost rik på antioxidanter och omega-3-fettsyror kan också vara bra för hjärnan.

Vingelsjuka (Bornasjuka)

Vingelsjuka, även kallad Bornasjuka, är en allvarlig neurologisk sjukdom som kan drabba katter i alla åldrar, men som är viktig att känna till i samband med åldrande, eftersom symptomen kan likna andra åldersrelaterade problem. Sjukdomen orsakas av ett virus och ger symptom som vinglighet och beteendeförändringar. Tidigare var diagnosen svår att ställa, men tack vare forskning, som beskrivs av Forskning.se, finns nu nya metoder som molekylärdiagnostik och antikroppstester. Det finns ingen specifik behandling, men tidig diagnos är viktig.

Cancer

Cancer är tyvärr också en relativt vanlig sjukdom hos äldre katter. Det finns många olika typer av cancer, och symptomen varierar beroende på vilken typ det rör sig om. Vanliga tecken kan vara knölar, sår som inte läker, viktnedgång, aptitlöshet, kräkningar eller diarré. Om du misstänker cancer hos din katt är det viktigt att kontakta veterinär direkt.

Flera sjukdomar samtidigt (komorbiditet)

Det är viktigt att komma ihåg att många äldre katter drabbas av flera sjukdomar samtidigt. Detta kallas komorbiditet. En katt kan till exempel ha både artros och njursjukdom. Därför är det extra viktigt att se till helheten och inte bara fokusera på enskilda symptom.

Palliativ vård och livets slutskede

När en katt drabbas av en obotlig sjukdom, som långt gången njursvikt eller cancer, kan det vara dags att prata med veterinären om palliativ vård. Palliativ vård handlar om att ge katten bästa möjliga livskvalitet den sista tiden, med fokus på smärtlindring och välbefinnande. Det kan innebära att ge smärtstillande mediciner, aptitstimulerande medel och att skapa en så trygg och bekväm miljö som möjligt för katten. Kanske behöver katten extra mjuka liggplatser, hjälp att komma upp på sina favoritplatser och extra mycket kärlek och närhet. Det är också viktigt att vara förberedd på att fatta det svåra beslutet om avlivning när livskvaliteten inte längre är tillräckligt god. Veterinären kan ge råd och stöd i denna process, och det finns även djurägare som erbjuder stödgrupper och samtalsstöd för djurägare som går igenom detta.

Ett värdigt liv för din åldrande katt

Att se sin katt åldras kan vara känslosamt, men det är en naturlig del av livet. Genom att vara uppmärksam på förändringar, ta katten till veterinären regelbundet och anpassa hemmet efter kattens behov kan vi ge våra äldre katter ett bra och värdigt liv. Kom ihåg att en gammal katt fortfarande kan vara en glad och kelig katt, även om den kanske behöver lite extra omtanke. Mjuka bäddar, ramper till favoritplatser, anpassad lek och lättillgänglig mat och vatten är bara några exempel på hur du kan underlätta för din åldrande vän. Om du märker några av de tecken som nämnts i den här artikeln hos din katt, boka en tid hos din veterinär för en kontroll.

Sammanfattning

Äldre katter drabbas ofta av åldersrelaterade sjukdomar. Genom att vara uppmärksam på tidiga tecken, som förändrat beteende, minskad aptit eller ökad törst, och genom att regelbundet ta katten till veterinären, kan vi upptäcka sjukdomar i tid och ge katten bästa möjliga vård. Anpassningar i hemmet, som mjuka liggplatser och ramper, kan också göra stor skillnad för kattens välbefinnande. Kom ihåg att en åldrande katt fortfarande kan ha ett bra liv, med rätt stöd och omsorg.