Att ha både hund och katt

Om man har hund, kan man då skaffa katt och tvärtom? Många gånger går det hur bra som helst att välkomna en ny medlem in i familjen. Men hur bör man gå tillväga?

Att introducera den nya familjemedlemmen

Det enklaste sättet att introducera ett nytt husdjur på är att ha dem i olika rum till att börja med. Efter hand kan man sedan sätta en nätdörr mellan rummen och låta djuren nosa på varandra. Om något djur verkar aggressivt eller skrämt bör man ta ett steg tillbaka. Såhär kan man behöva fortsätta ett tag. Om det inte blir bättre, eller rent av värre kan man behöva sälja eller lämna tillbaka det nya djuret. Det är viktigt att man inte är arg på det gamla djuret i familjen för att det inte fungerar. Det kan helt enkelt vara så att djuren inte passar ihop och då måste man acceptera det.

Om djuren börjar slåss

När djuren har introducerats genom en nätdörr och liknande kan det vara dags att släppa ihop dem. Det gäller dock att man håller koll på dem ordentligt. Det kan hända att djuren ryker ihop och börjar slåss. Då gäller det att vara snabb. Om man har rejäla kläder på sig kan man försöka separera djuren. Om så inte är fallet kan ett högt ljud eller en dusch med kallt vatten göra att slagsmålet avbryts för en stund. När det sker är det viktigt att man snabbt separerar djuren och ser till att de inte kan komma åt varandra. När det sedan är gjort måste man gå igenom alla djur och se till att de inte har några allvarliga skador.

Om det inte fungerar

Om man försökt få katter eller hundar att komma överens flera gånger men det inte går, måste man helt enkelt acceptera det. Kanske kan man adoptera bort djuret eller lämna tillbaka det till uppfödaren?