Som katt och hund

Uttrycket “som hund och katt” används ofta när några individer inte alls kommer överens. Visst ligger det en del i det, katter och hundar är väldigt olika till sin natur och ibland uppstår det problem, men det finns också många exempel på hur våra vanligaste husdjur kan samsas väl med varandra trots sin olikhet.

Katten

Katten är väldigt självständig, det sägs ibland att den väljer sin ägare och inte tvärtom. En katt som har det bra uppför sig oftast därefter men det är få som lyckas dressera sin katt annat än möjligen sitta lite fint när godisbiten hålls fram. Men bara om den vill ha godis just då. En katt bestämmer nämligen själv på ett helt annat sätt än en hund och det är kanske självständigheten som är tjusningen med att vara kattägare. Katten kommer inte för att du ropar, den kommer för att den vill. Katter sägs ha nio liv, men glöm för den sakens skull inte bort att teckna en kattförsäkring om du ska skaffa katt. Veterinärvård är dyrt om olyckan är framme.

Hunden

Hunden är ett utpräglat flockdjur. Den behöver en ledare för att vara glad och följer gärna med på det mesta. Den anstränger sig gärna för att vara till lags och är därför ganska lätt att dressera på olika sätt. Hunden har många uppdrag i människans tjänst just på grund av sin förmåga att lära och sin vilja att göra sin ledare nöjd. Det sägs att en hunds kärlek är den enda kärlek som kan köpas för pengar. Hundgodis kan också fungera. Men att ha hund är också förenat med ett betydligt större ansvar för i grund och botten är alla hundar jägare och just den instinkten kan ställa till med problem ibland.

Jaktinstinkt och kroppsspråk

Just jaktinstinkten är nog det som främst gett upphov till talesättet om katt och hund. En hund jagar gärna en flyende katt. Det är inget bra sätt att bli kompisar. Komplicerande kan det också vara att kroppsspråket är så olika. En hund som är glad viftar på svansen men på kattspråk signalerar det ilska. Det finns fler sådana exempel. Men trots detta kan hund och katt bli vänner om de introduceras försiktigt för varandra. Förbered för bra möten i lugn miljö under uppsikt och låt det ta lite tid så brukar det gå bra. Alla blir inte bästisar men de flesta accepterar varandra efter ett tag.