Husdjur av olika slag

Det finns så många olika sorters husdjur att välja på, det handlar inte bara om katt och hund även om det kanske är det första man kommer att tänka på när man hör ordet. Men det finns så mycket annat både med och utan päls. Djur som kräver mycket skötsel och djur som nästan sköter sig själva. En del djur förekommer också i offentliga lokaler mer eller mindre som dekoration, som exempelvis ett akvarium. Långsamt simmande fiskar och böljande växter är vilsamt att titta på för de allra flesta men för den som vill kunna kela med sitt djur är det förstås inte bästa alternativet.

Pälsallergier

Det är tyvärr ganska vanligt med pälsallergier och det kan göra att valet av husdjur påverkas på olika sätt. För en del innebär det valet mellan hund eller katt, för andra kanske det måste vara en speciell hundras eller ett djur helt utan päls. Här gäller det att prova sig fram lite försiktigt för att se vad som fungerar. Den som vill vara på säkra sidan kan i stället satsa på olika typer av ödlor som kan fungera som sällskapsdjur på sitt sätt. En kameleont kan vara mycket vacker och spännande till exempel. De går att hantera om man bara är försiktig men mesta tiden tillbringar de i sitt akvarium, eller terrarium som man brukar säga när det gäller ödlor.

Husdjur utomhus

Ytterligare alternativ som kan fungera för vissa personer är husdjur som kan bo utomhus. Det vanligaste exemplet är kanske tamkaniner. Med en välbyggd och isolerad utomhusbur kan kaninen klara sig utmärkt utomhus året runt. Ett annat populärt alternativ kan vara att skaffa en minigris, även om den är lite mer krävande. Minigrisar är både roliga och sällskapliga och ganska kloka, vilket innebär att de går att dressera i viss utsträckning.

Ansvaret bör vila på vuxna

Det är inte helt ovanligt att det är barn som i första hand vill skaffa husdjur och som kanske kan övertala sina föräldrar att skaffa ett. Barn kan ha mycket roligt med katter, hundar och andra husdjur om de lär sig umgås med dem på rätt sätt från början. Däremot är inte barnen alltid beredda på arbetet runt omkring, så ansvaret för husdjuret bör alltid ligga på en vuxen i familjen i första hand. Att ha husdjur är ett långt åtagande och det gäller att gå ut med hunden varenda dag i många år, även de dagar det spöregnar. Det gäller att se till att kaninburen är ren och att fiskarna i sitt akvarium är friska och har lagom med mat hela tiden. Det fungerar inte att göra det bara när man har lust. Och förutom den rent praktiska skötseln kan det för vissa husdjur också krävas aktivering och kanske träning för att de ska må riktigt bra.