Vad kostar det att ha katt eller hund?

Katter och hundar hör till de vanligaste husdjuren i Sverige. När man tittar på annonser för djuren kan man ofta se att priserna varierar en hel del när det gäller inköp. En hund av blandras kan kosta några tusenlappar medan en så kallad bondkatt skänkes bort eller säljs för några hundra. Rasrena katter och hundar ligger mer jämnt i prisnivå. Där är prislappen ofta omkring 10 000 kronor eller mer. Men det är inte bara inköpet av hunden eller katten som kostar pengar. Det är också andra utgifter som man ska ut med varje månad så länge djuret lever. Men vad kostar det egentligen att ha en egen hund eller katt?

Hur bra ekonomi bör man ha?

Det finns inte några regler som säger hur bra ekonomi man ska ha för att skaffa djur men en tumregel kan vara att man i alla fall bör ha några hundralappar över varje månad. När man har en hund eller katt kan det då och då uppstå situationer som gör att man kanske inte har tillräckligt med pengar. Kanske blir djuret sjukt och måste till veterinären? Då kan man behöva ta ett privatlån hos zmarta.se för att täcka kostnaderna. Om man sedan kan betala tillbaka pengarna månaden efter innebär lånet inga större påfrestningar och kanske är det lånet som gör att man kan behålla den älskade familjemedlemmen.

Kattens kostnader

Hur mycket kostar det egentligen att ha en katt? Man bör räkna på att kattfoder och kattsand i alla fall kostar någon hundralapp varje månad. Om katten behöver speciellt foder kan kostnaden dock bli högre. En försäkring kostar omkring 50 kronor per månad. Därtill tillkommer leksaker och andra tillbehör som då och då behöver bytas ut. Man bör räkna med att åtminstånde avsätta omkring 500 kronor per månad till katten. Om katten blir sjuk kan den kostnaden höjas radikalt och det kan därför vara bra att ha en liten buffert för veterinärvård med mera.

Vad kostar det att ha hund?

Det är i allmänhet lite dyrare att ha en hund än att ha en katt. För det första äter hunden mer och maten kan också vara dyrare. En hunds försäkring kostar också mer varje månad. Om man har en hund vill man många gånger också träna med den och då kommer man att få betala medlemskap i en hundklubb. Dessutom kostar ofta varje träning pengar. Det är inte dyrt men man måste trots allt räkna med kostnaderna. En hund kan dessutom bli skadad eller sjuk precis som en katt och då måste det finnas pengar att betala veterinären. Även om hunden är försäkrad kan det kosta en del. Om pengarna inte finns kanske man måste ta bort sin hund.