Ekonomi när man har katt eller hund

När man har en katt eller hund kan det dyka upp situationer då ekonomin plötsligt inte alls går ihop. Ofta är det inte speciellt dyrt att ha den här typen av husdjur men ibland kan en plötslig händelse göra att det blir svårt att betala försäkringen eller att köpa foder. Vad är då det dyraste med att ha husdjur egentligen och hur gör man om ekonomin inte går ihop?

Låna pengar vid behov

Om hunden eller katten måste ha foder, eller om den blir sjuk och akut måste till veterinären, kan kostnaderna vara högre än man klarar av. Då kan det vara läge att långa pengar. Hos Enklare.se finns det olika typer av lån att välja mellan och det finns till och med lån för dem som redan har flera småskulder. Det kan vara ett alternativ om det inte finns släktingar eller familj att låna pengar från.

Be om hjälp

Om en katt eller hund plötsligt blir sjuk kan man också kontakta olika stiftelser med mera. Många gånger kan man få bidrag till veterinärvården genom olika fonder. Det kan göra att djuret trots allt kan få den hjälp som behövs.

Det dyraste med att ha hund eller katt

Många tror att det dyraste med att ha en katt eller hund är själva inköpet och ett rasrent djur kan kosta flera tusen kronor men det är egentligen inte det allra dyraste. Många gånger är det som så att djuret behöver olika saker. Bur, koppel, säng och annat behövs ofta. Det kostar inte många kronor men om man ser till hundens eller kattens livstid blir det trots allt en del. Djuret måste också ha foder. Det finns relativt billiga och hyfsade foder att välja mellan men om hunden eller katten får någon sjukdom i njurar eller liknande kan man behöva köpa dyrare veterinärfoder. Det kan ofta kosta många hundralappar eller rent av tusenlappar i månaden beroende på vilket foder man väljer.

Man kan inte heller bortse från att katten eller hunden behöver vård då och då. Det är viktigt att vaccinera och avmaska djuret varje år och dessutom kan katten eller hunden bli sjuk och då är det viktigt att ta med den till veterinären. Det behövs dessutom en försäkring. Att ha en försäkring är dock inget krav men det är bra att ha en om katten eller hunden skulle råka illa ut. Man kan, när man ser lite närmare på det, klart se att det inte är inköpet av djuret som är det dyra, utan alla de kostnader som kommer runt omkring. Om man dessutom vill träna och tävla i olika utställningar med mera måste man räkna in även det i kostnaderna som tillkommer varje år.