Passar hund eller katt dig bäst?

Du kanske har hört talas om att man oftast är antingen katt– eller hundmänniska? Men så är faktiskt inte alltid fallet, och kanske är det därför många i slutändan väljer att ha båda i hemmet. Om du inte har någon klar favorit men känner dig redo att axla rollen som husse eller matte, så finns det dock en del praktiska skillnader mellan de två husdjuren. Därför tåls det att jämföra och träffa så mycket hundar och katter som möjligt för att se till att rätt beslut fattas för många år framöver.

Gemensamt för hund och katt

Men det rör sig givetvis inte enbart om skillnader djuren emellan då de faktiskt har en del gemensamt och i viss mån har samma behov, som du som ägare behöver tillgodose. Gemensamt behov som du behöver se över är bland annat:

  • Husdjurssäkring av ditt hem.
  • Sammansättning av ett litet husdjursapotek där hemma. Det finns produkter både för djur och ägare hos nipaxon, så ni båda har ett grundläggande utbud hemma.
  • Försäkring & veterinärbesök.

Därutöver behöver du även se över din vardag för att se att du lyckas pussla ihop tillräckligt med tid åt ditt husdjur. Ett vanligt antagande är att katter klarar sig själva och kan vara ensamma hur länge som helst, sådant är dock inte fallet och numera finns det även lagar som reglerar detta och har en längsta period då katten får lov att vara ensam.

Skillnader

Åter till skillnaderna djuren emellan, så är det dock viktigt att komma ihåg att alla djur är individer och att du kan komma att få en hund eller katt som beter sig mer eller mindre klassiskt som just en katt eller hund. Men några praktiska punkter som du med fördel kan ha i åtanke under beslutsfattandet är:

  • Storlek. Givetvis varierar detta beroende på ras för både katt och hund. Det finns några mindre hundraser men i allmänhet är katten mindre. Detta kan ha en inverkan om du önskar kunna ha med din fyrbenta vän i kabinen om du flyger, samt vilket utrymme du har att erbjuda den där hemma.
  • Promenad VS kattlåda. Det här får nog sägas vara en ganska avgörande del. Vill och kan du ta flera promenader om dagen med din hund?
  • Hund- eller kattvakt. Om du reser mycket så hör dig för med vänner och familj, så du vet hur mycket passning du kan räkna med. Kanske har du någon i din närhet som själv saknar hund eller katt och gärna passar just den ena eller den andra. Om du själv inte har ett givet val, så kan detta spela stor roll för beslutet. Har man inga hundmänniskor i sin närhet, får man nog i allmänhet säga att det är lättare att hitta en kattvakt då det inte involverar promenader.

Förhoppningsvis fick du några praktiska skillnader som kan hjälpa dig fram till ditt beslut något.