Stimulera & lek med din katt

Det sägs att det är enkelt att ha katt då de, till skillnad från hundar, inte måste gå ut på promenad utan istället behöver en kattlåda i hemmet som endast ska tömmas och rengöras. Enkelheten stämmer till viss del, för visst slipper du gå ut och gå med din katt. Däremot behöver även katten sällskap och stimulans, precis som hundar gör. Katter är individer och hur mycket kontakt samt hur sociala de vill vara med sin husse och matte, skiljer sig mycket åt. Det är dock lika viktigt för en katt att få det umgänge och den stimulans den behöver, som det är för en hund. Så går du i tankarna på att skaffa katt, så ta med detta i beräkningarna innan du beslutar dig för något. Med det sagt, så är det utan tvekan mödan värt om du är en kattmänniska.

Gör egna leksaker

Katter kan vara lite kräsna när det gäller leksaker, så du får prova dig fram för att se vad som passar din katt och passa på att köpa på dig flera av favoriten. Kreativa personer kan givetvis göra egna kattleksaker, exempelvis genom att virka bollar, små råttor eller göra egna kattmöbler av både träslag och textilier. En talang för tillverkning av kattleksaker kanske till och med kan bli en affärsidé, och skulle det bli aktuellt med ett företag så kan Capcito vara till hjälp både avseende företagslån och om företaget skulle behöva sälja sina fakturor.

På tal om promenader

Som tidigare nämnt, behöver du inte gå ut med din katt på promenader. Men det kanske både du och din innekatt vill. Numera är det faktiskt ganska vanligt att innekatten får följa med i koppel under promenaden. Det passar givetvis inte alla katter men för nyfikna katter som inte är så rädda av sig, kan det fungera bra samtidigt som det känns tryggt för ägaren som kan kontrollera genom kopplet. För boende i närheten av skogsområden eller parker, kan detta vara mysigt för er båda. Precis som för hundägare gäller det givetvis att kringliggande vassa föremål, giftiga bär eller svampar, samt hundar eller andra djur i närheten observeras väl.

Stimulans för katt

Katter behöver leka både för att få röra på sig och för att få mental stimulans. De flesta katter gillar att leka, få tänka samt att äta mat. Så vad kan passa bättre än en leksak där de får kämpa lite för att få ut godbitarna? En del katter trivs med små hinderbanor som kan anordnas antingen inomhus eller utomhus. Många katter behöver något att klösa på och det går att välja på enklare klösbrädor eller sådana som inkluderas i någon form av kattmöbel eller leksak.

Det finns en uppsjö av saker som kan göras för att stimulera sin katt och hålla den sysselsatt. Som nämnt är det ytterst individuellt hur mycket samspel en katt behöver med sin husse, men det är viktigt att kattens behov möts både gällande detta och lek. Att leka och ha kul tillsammans är dessutom ett utmärkt tillfälle för dig och din katt att få bättre kontakt med varandra.