Förbered hemmet för en katt

När man har bestämt sig för att köpa en katt gäller det också att förbereda hemmet för kattens hemkomst. Det finns en hel del man behöver göra, och som man behöver tänka på. Det är inte helt enkelt att upptäcka faror innan man tänker med en katts huvud och från kattens perspektiv. Det gäller dock att verkligen fundera. Här få du några tips om saker som kan vara bra att fundera lite extra över.

Skydd i trädgården

Om katten ska få gå ut i trädgården måste man se till att det inte finns massor av saker den kan skada sig på. Om man har en damm eller liknande bör man se till att katten inte kan drunkna i den. Det är också bra att ta bort vassa saker, glasbitar och annat om kan finnas på gården. Om man släpper ut sin katt måste man också vara medveten om att den kan bli skadad eller påkörd om den lämnar trädgården.

Skydd på balkong eller uteplats

Om man vill att katten ska få gå ut, men under mer kontrollerade former är det lämpligt att låta den gå ut på en altan eller på en balkong. Det är dock viktigt att man tänker på att näta in den, eller att man ser till att eventuella glasfönster är stängda så att katten inte kan ta sig ut. Om balkongen befinner sig högt upp är det dessutom lag på att den ska vara försedd med nät om katten ska vara där själv.

Saker att tänka på inomhus

Även inomhus finns det en del saker att tänka på när det gäller kattens säkerhet. Det handlar till exempel om att lägga undan småsaker som en nyfiken katt kan tänka sig att stoppa i munnen. En annan sak som är bra att tänka på är att kontrollera så att alla elinstallationer är säkra. Hos Elsäkerhetsverket kan man läsa en del tips om hur man avgör om elen är säker eller inte. Överlag handlar det dock om att se till att kablar inte ligger eller hänger löst och lockar katten. Man bör också se över kablarna och se så att de inte är skadade.

Om man har andra djur kan det också vara klokt att göra i ordning ett rum där katten kan vara ifred under de första dagarna så att den inte blir rädd eller känner sig hotad. Om man skapar en kraftigare nätdörr kan djuren dessutom nosa på och lära känna varandra på tryggt avstånd utan att de kan skada sig. På så sätt kan man också underlätta för den nya katten. Den kommer lättare in i flocken om den redan på ett tidigt stadium får möta de andra djuren på tryggt avstånd.