Skillnaden på hundpensionat och katthem

Runt om i Sverige finns det katthem och hundpensionat där människor kan lämna in katter och hundar när de ska på semester. Det kan också vara så att husdjuren hamnar där när människor inte längre kan eller vill ta hand om dem. Det kan till exempel vara så att någon blir svårt sjuk, eller avlider och att ingen kan ta hand om djuret, eller så överges det helt enkelt. Men vad är det egentligen som skiljer katthem och hundpensionat åt?

Katthem

Ett katthem är ett ställe där bara katter är välkomna. Om man har en katt och måste resa bort och inte kan få en kattvakt i det egna hemmet kan man lämna in katten till ett katthem. Här ser katthemmets personal till att katten blir väl omhändertagen både när det gäller foder, lek och annan skötsel. På katthemmet arbetar personal som gillar katter lite extra mycket, och på de allra flesta ställen ser man till att det inte kommer in hundar eller andra djur i huset eftersom katter ofta är rädda för dem. Katternas behov av kel tillgodoses också genom att de anställda tar sig tid för varje katt.

Katthemmet är också unikt på så sätt att det ofta tar emot katter som är övergivna. I dag finns det flera hundra katter som springer vind för våg i Sverige och som ingen tycks bry sig om. På katthemmen tas de om hand, badas, undersöks, och sedan adopteras de ut till nya hem. Många katthem drivs på ideell basis och det är mycket personal som gör allt för att katterna ska få en bra tillvaro utan att de får betalt för det. När det gäller katthemmen finns det ibland möjlighet för katterna att gå ut i rastgårdar som hänger samman med deras rum men ofta är utevistelsen här något mer kontrollerad än på ett hundpensionat. På kvällar och nätter stängs ofta kattluckorna så att katterna inte kan vara ute och riskera att bli rädda för något, eller skadade i utegården.

Hundpensionat

Ett hundpensionat tar emot hundar under tiden deras husse eller matte är bortresta. Skillnaden mot katthemmen är att hundpensionat inte tar emot övergivna hundar. För att få lämna en hund på pensionatet ska den vara vaccinerad mot till exempel valpsjuka och kennelhosta. När det gäller hundar som blivit övergivna eller som ägaren inte kan ta hand om längre måste de lämnas till speciella omplaceringsenheter.

På hundpensionatet går personalen ut på promenader flera gånger per dag med hundarna och ofta finns det också möjlighet för hundarna att vara lösa och leka med varandra. Dessutom har varje bur i de allra flesta fall en egen utegård som hunden har tillgång till via en hundlucka.