Hund och familj

Hunden sägs vara människans bästa vän och därför är det inte så konstigt att många familjer väljer att skaffa just en sådan. Det krävs dock att man tänker sig för innan man köper hunden. En fråga att ställa sig är om familjen vill ha hund och om det finns tid och ekonomi för en sådan.

Att kombinera hund och barn

Om man har barn och familj gäller det att tänka efter lite extra innan man skaffar en hund. I de allra flesta fall kan barn och hundar komma bra överens men så är inte alltid fallet. Det är mycket viktigt att tänka över hur man ska göra om det inte fungerar, eller om man upptäcker att det inte finns tid för hunden.

Var ska hunden vara under arbete och semester?

De allra flesta arbetar under veckodagarna och har man barn går de i skolan. Vem ska ta hand om hunden då? Enligt den svenska lagen får man inte lämna en hund hemma ensam hur länge som helst. Om man ska på semester utomlands eller i Sverige måste man också se till att hunden antingen kan följa med eller att någon kan passa den.

Vem ska ta ansvar?

Om ett barn i familjen vill ha en hund måste man som förälder komma ihåg att barnet inte kan ta ensamt ansvar för hunden. Barnet kan inte stå för alla kostnader, alla rastningar, träning och så vidare. Det är därför viktigt att se till att alla i familjen vet vad det faktiskt innebär när det kommer in en hund i hushållet. Det är inte bara ett nöje att ha hund utan det är faktiskt en hel del arbete runt omkring.