Bada dina husdjur

Även våra husdjur blir smutsiga, och när det gäller hundar blir de generellt smutsigare än katter. Hundar tycker ofta om att rulla sig i spännande saker, eller bada i lerpölar, gröna gölar och annat som inte luktar så gott för den mänskliga näsan. Vissa hundar behöver bada ofta om de ställs ut.

Förberedelser

För att det ska bli så smidigt som möjligt när du ska bada din hund eller katt underlättar det med bra badrumslampor från Buildor.se. En bra belysning är viktig för att du ska se att alla schamporester försvinner, när du ska klippa klor eller sköta om småsår som djuret kanske har. Mycket av den här typen av skötsel sker i badrummet.

Innan du börjar bada eller duscha din hund (eller katt) kan det vara en bra idé att lägga ut en halkmatta i badkaret eller på golvet. Djur blir ofta osäkra om de inte känner att de har fast underlag att stå på, och en hund som förtvivlat försöker ta sig därifrån är inte rolig att handskas med. Lägg också fram en handduk eller ett badlakan för att ha till hands efteråt. Se också till att du har en godisburk inom räckhåll, hunden kan behöva en belöning eller två under badets förlopp.

Duscha och bada

Det finns flera olika sätt att tvätta husdjuren rena, allt ifrån dyra specialschampon till en dunk såpa. Vilket du väljer beror på din hunds (eller katts) päls, varför du badar den och din egen smak.

Se till att vattnet inte är för varmt eller för kallt, det ska vara ljummet eller strax över. Hunden får inte bränna sig eller börja frysa, men märk att en del hundar kan sitta och skaka och se miserabla ut även om de inte fryser. Du får gå på magkänslan.

Undvik att få schampo på djurets huvud, eller vatten i öronen. Öronen ska inte sköljas alls då det kan ge öroninflammationer. Lägg schampot i nacken och längs ryggen, massera dig sedan neråt och bakåt, och glöm inte att schamponera även tassar och mellan tårna. Har du en långhårig hund med mycket tasshår kan det vara rekommenderat att ha klippt ur en del av tasshåret mellan trampdynorna då detta gärna tovar och filtar sig. Där samlas även smuts, barr och frön som kan skava och irritera. När du har masserat in schampot över och under hela hunden är det dags att skölja av det. Börja återigen i nacken och arbeta dig bakåt. Ibland kan det behövas två schamponeringar, eller en extra lång verkningstid om det är ett ohyreschampo du använder. För eventuellt pälsbalsam tar du den kuren när schamponeringen är klar.

Efteråt

När hunden är ren och fin och vattnet rinner klart är det dags att torka hunden. Tänk på att hunden kanske skakar på sig så var förberedd med handduken. Torka noga, använd en fön med kalluft om du har, och innan du släpper iväg hunden, passa på att torka ur ytterdelen av öronen med tippen på handduken, klippa klor och kanske borsta tänderna på hunden.

Släpp nu lös hunden och njut av busrycket som kommer att ske.