Anpassa hemmet efter den äldre kattens behov

Många flyttar från hus på äldre dagar, kanske byter man lägenheten på översta våningen till en marklägenhet för att förenkla vardagen när kroppen åldras. Likt oss människor påverkas även katten mycket av ålderdom, och de kan få svårigheter att röra sig, ha lättare för att desorientera sig och få ett större behov av vila och sömn. Det är en naturlig process och behöver inte nödvändigtvis innebära att katten inte mår bra, förutsatt att den inte har värk och kan komma att behöva ytterligare vård av veterinär. Men med eller utan mediciner på kattens äldre dar, så finns det faktiskt en hel del man själv kan göra för att förenkla livet för dem.

Anpassa hemmet med enkla medel

När det gäller att anpassa hemmet för katter så är det desto lättare än en flytt, som ibland krävs för oss människor. Äldre katter med ytterligare krämpor som kan uppkomma, kan få ett större behov av sällskap och översikt. För personer som kan arbeta hemifrån och fakturera med Frilansfinans.se blir arbetstiderna mer flexibla och det kan kännas tryggt att inte behöva lämna hemmet under allt för många timmar. Men vidare till enklare åtgärder som man kan vidta för att förenkla kattens vardag i hemmet:

  • Undvika hala golv. Om katten har problem med muskler och leder, kan hala golv försämra då benen lättar glider iväg och försvårar kontrollen för katten. Därför kan mattor innebära att katten får bättre grepp när den går, eller står och äter eller dricker. Kan man inte ha mattor i hela hemmet så kan en matta vid matskålen och kattens vanligaste platser avlasta en hel del.
  • Trappor. Om man bor på flera plan kan det vara en god idé att se till att ha kattens nödvändigheter på båda plan, såsom kattlåda, mat och vatten samt en bekväm sovplats. På så vis slipper katten gå upp och ner för trappan i onödan. På samma vis kan man behöva små trappor för katter som har rörlighetssvårigheter, och exempelvis behöver hjälp upp till soffan. En liten anpassad trappa gör att katten slipper hoppa och belasta kroppen för mycket.
  • Matplacering. Katter gillar höjder, och det är därför inte ovanligt att de har sin matplats i fönsterkarmen. Det kan dock vara behövligt att överväga att flytta ner mat och vatten till markplan när katten får svårare att röra sig.
  • Fler bäddar på marknivå. För att undvika onödig belastning på kroppen, så bör katten ha alternativa sovplatser på marknivå. Ju fler man har desto större chans att katten väljer att vila där istället för att hoppa upp på andra möbler.

Ovan nämnda åtgärder kan göra stor skillnad för katter som får mindre rörlighet på ålderns höst. Det är viktigt att man ger katten utrymme att vila och sova så mycket som den behöver, samtidigt som man kan behöva anpassa lekar så att den fortfarande ges stimulans trots att den inte kan leka som förr.