Flytta utomlands med hund eller katt

Ibland kan det hända att arbetssituationen förändras. Kanske träffar du någon ny eller så vill du bara byta miljö helt och hållet. Då kanske det är aktuellt med ett boende i ett annat land, antingen under en begränsad tid eller på obestämd framtid. Ganska många människor drömmer om att flytta till solen på äldre dagar, och om det då finns ett husdjur i hemmet kanske husse och matte vill ha med sig sin lilla kompis.

Är du sugen på att flytta till ett annat land så tryck på länken och läs mer för att hitta din drömbostad utomlands med Mowido. Det spelar ingen roll om du söker permanent boende eller ett eget semesterhus, en plats i solen är alltid en plats i solen. Kan du redan nu se dig själv promenera på stranden tillsammans med din hund i solnedgången?

Hund av kamphundstyp

Att ta med sig sitt djur utomlands kräver lite förberedelser. Du behöver ta hänsyn till ut- och införselregler, både gällande Sverige och landet du ska åka till. Du behöver också kontrollera att rasen på din hund är tillåten i landet och inte står med på listan över förbjudna raser. Tänk också på resvägen. Är din hundras tillåten att transportera genom länder du behöver korsa för att komma fram? Detta gäller mest hundar av så kallade kamphundsraser. För att hunden inte ska bli beslagtagen och kanske omhändertagen och i värsta fall avlivad, kan det vara väsentligt att veta hur du ska transportera den. Titta även igenom hur många stopp du får göra på vägen genom ett land, om du får ta ut hunden och rasta den, om den måste ha ett visst sorts koppel och/eller munkorg. Är du bara väl förberedd för att resa med hund kommer det bli tämligen problemfritt.

Regelverket

Avmaskning och olika vaccinationer är nödvändigt. Försök kolla upp vilka sjukdomar, parasiter och annat som finns i landet du ska åka till, samt att hunden redan i god tid för avresa har ett husdjurspass. Detta husdjurspass får du hos veterinären, och i passen är det smidigt att även skriva in alla vaccinationer och avmaskningar som hunden har fått så att du har det samlat. Hos Jordbruksverket hittar du mer specifik information om vad som gäller för vilket land, men det absolut viktigaste att vaccinera mot är rabies. Se också till att hunden får nödvändiga avmaskningar och vaccinationer för att kunna återföras till Sverige igen om ni ska tillbaka på semester eller från semester.

Livet utomlands

Bo med hund i ett annat land är inte som här i Sverige. För det första så finns det ofta mängder med andra lösa hundar, på gott och ont. För det andra är veterinärvården ofta mycket billigare och för det tredje är vanvård mer förekommande.

Det kan finnas fler farliga växter och giftiga djur, så du får hålla ett vakande öga på din hund. Fästingar finns i andra sorter så fästingmedel är att rekommendera. En del hundraser kan ha restriktioner som munkorg eller kort koppel, men det finns klart fler hundstränder än vad det gör i Sverige. Klart positivt!